третото велико


        

Третото Велико Съживление
1857-1861

Историците отделят Третото Велико Съживление от Второто Велико Съживление .Една от причините е ,че пионерите на Второто Съживление са вече покойници, но Чарлс Фини/1792-1875/ и други “герой“, като Александър Кембъл /1788-1866/ все още активно участват в делото на Благовестието. Примерно когато Третото Съживлението избухва в Ню Йорк там работи и ЧарЛс Фини.
Първото велико съживление 1740-42 , окончателно завършва с Войната за независимост 1775–1783 г
Второто велико съживление достига до Гражданската война /12 април 1861 – 9 април 1865/, но преминава и през нея и продължава през целия 20 век. Примерно Муди се покайва през 1855г. по време на Съживление в Бостън и продължава своето духовно развитие в Чикаго, което също е обхванато от пламъците на Съживление. През 1906г.избухва Съживлението на Асуза стрийт. Мария Удуът Етер проповядва до 1924г.,Джон Лейк до 1935г.,Смит Уйгълзуърт до 1949г.След Втората Световна война започва Изцерителното съживление...
Така Третото велико Съживление е една брънка,част от верига от Съживление в Съединените Щати преминаващо в цялата й история.Jeremiah Lanphier
1808-1898
По това време Америка навлиза в икономическа криза. Хиляди търговци били притиснати до стената , банки фалират, Железопътният транспорт обявява несъстоятелност,спират фабрики, безработицата расте непрекъснато. В Ню Йорк има 30 000 безработни мъже. През октомври 1857г.сърцата на хората са в несигурност и отчаяние.

На 1ви юли 1857г. тихият и ревностен бизнесмен на име Еремия Ланфиер /Lanphier /става мисионер в Ню Йорк. Той е назначен от Холандски Реформирана Църква и причината е че тази църква страда от намаляването на числеността си, защото хората се преместват да живеят в по-добри квартали.
През 1857г.Еремия Ланфиер е на кръстопът в живота си. Той е на 49 г., бизнесмен, без деца и семейство. След като е назначен за мисионер ,месец след месец обикаля от врата на врата, като раздава брошури,Библия,проповядва. И така обикалял дом след дом, офис след офис,но по обяд вече е бил физически и духовно изморен. И открил,че както тялото се нуждае от храна, така душата се нуждае от молитвен дух. Затова започнал да отделя време за молитва в сградата на Холандската реформирана църква, за да вика към Бога за духовна сила. По време на молитвите получавал свежест и сила и този личен опит го довел до мисълта ,че може да има и други хора, особено тези, ангажирани с бизнес, които биха искали да прекарват време в молитва. И така раздал 20 000 листовки с покана за първата молитва, по обед на 23 септември 1857г.
Листовки имали следният текст /свободен превод/:

"Колко често се моля?
Колко често молитва е в моето сърце-толкова често, колкото имам нужда от помощ, толкова често, колкото често съм чувствал силата на изкушението, колкото често съм участвал духовния упадък или съм чувствал агресията на светския дух.
В молитва да започнем да работим за вечността. Мъже в общуване, за общение с Бога.
Един ден в седмицата на молитвено събрание, всяка сряда от 12.00 до 13.00, на гърба на сградата на Северната холандска Църква, вход от към ъгъла на Fulton и William улици.
Тези срещи имат за цел да дадат на търговците,чиновниците, на непознатите и на бизнеса като цяло да спрат и да призоват Бога на фона на всеобщото недоумение.
Тя ще продължи един час, но в нея могат да участват и хора, които не могат да отделят цял час, както и за такива, които имат тази възможност."

В 12 часа на обяд , на 23 септември 1857 г. на третия етаж, вратата била отворена и Еремия Ланфиер стоял сам в молитва. В 12 и 30 чул стъпки по стълбите и един по един дошли 6 мъже. Следващата сряда-7 октомври в стаята били 40 молитвени застъпника.


По този начин през първата седмица на октомври 1857 г. било взето решение за провеждане на молитвените служби дневно вместо седмично.... И техният брой нараствал от седмица на седмица, дотолкова че се заговорило за Трето Велико Пробуждане.
Така се запалва Съживлението в Сащ и в чужбина

Fulton Street, New York City

До края на зимата залата на Холандската реформирана църква е пълна, след това се изпълва залата на Методистката църква на Джон Стрийт, след това на Троица епископална църква на Бродуей на Wall Street. През февруари и март 1858 г. всяка църква и обществени зала в Ню Йорк са пълни с мъже , които се молят.
Хорас Грийли, известен редактор, изпратил репортери с двуколки, за да преброят колко мъже се молят през обедния час. За един час, те успели да преброят хората само на 12 места и там имало 6 100 мъже.
След това обедните молитви преминават във вечерни. Църковните камбани викали хората за молитва в 8 сутринта,12 часа на обед и в 6 часа вечерта.
В рамките на шест месеца, десет хиляди бизнесмени се събирали всеки ден за молитва в Ню Йорк , и в рамките на две години, един милион новородени били добавени към американските църкви ....

Безспорно най-голямото Съживление в Ню Йорк .
Не е имало нищо любопитно,не е имало истерии, викове, фанатизъм, просто невероятно желание на хората да се молят.

ttp://www.intheworkplace.com/apps/articles/default.asp?articleid=51927&columnid=1935 (От J. Едуин Ор, Светлината на нациите стр. 103-105 (From J. Edwin Orr, The Light of the Nations pp. 103-105)/
Edwin Orr's професор, специализирал се в областта на Християнските Съживления казва,че милиони и милиони хора са били новородени и милиони християни са се върнали отново във вярата., което е довело до морална реформа в обществото.
ТУКможете да намерите много негови книги , проповеди, текстове и видео за различни Съживления в Историята на Църквата на английски език.

Разкази за СъживлениетоВ Хъдсън имало толкова много желаещи да се кръстят , че отишли да реката,направили голяма дупка в реката и хората се кръстили в студената вода.
1858г е годината ,в която в малките и големи градове на Америка хората се събират всяка вечер за молитва.
Всъщност вие може да пътувате с двуколка от Омаха, Небраска за Вашингтон и да сте уверени ,че ще намерите църквите отворени за молитва, където може и де спрете за през нощта. Това молитвено движение започнало през есента на 1857г. и е известно като Молитвеното Съживление, започнато и предназначено за миряни, защото водещите фигури не бяха служители , а бизнесмени-миряни.
Това молитвено движение достигнало дори до Hell Corner. Hell Corner, New Hampshire било населено място- крепост на греха. Но дори в това нечестиво място нахлуло светлина и няколко закоравели грешници се обърнали към Бога. Причината-било започнало ново морално възстановяване на Америка.
Молитвата била нещо нечувано и невиждано в това място на греха. Въпреки това един ден, един човек изригнал залп от ругатни, толкова грозни,че дори гражданите на Hell Corner били възмутени. Шеговито някой казал:"Изглежда имаме нужда от молитвено събрание!"
За учудване на всички, нямало човек, който да води молитвата. Един известен грешник се опитал да води, но той паднал на земята по време на молитвата. И изпратили хора да търсят дякон в близкия град ,който да води молитвено събрание. Молитвеното събрание се състояло и четирима зрели мъже станали християни.
Скоро молитвите раждат група от благочестиви вярващи, доказващи, че вратите на ада не могат да надделеят срещу горещите молитви на хората, които се доверяват на Всевишния.

Това молитвено движение има своите корени в 1856г. когато един методист на име Уйлям Артур/ William Arthur/ издал книга , която завършвала с молитва към Бога за Съживление на чистата и непорочна религия и велико движение на Духа. И на тази молитва било отговорено с това огромно Съживление през следващата година. Преди това много хора се били отдръпнали от църквата. Една от причините била и прогнозата на Уйлям Милър,че Христос ще се върне на 22 октомври 1844г. и когато това не станало много вярващи се отказали от вярата.


Склуптура на Еремиа Ланфиер на входа на Американското библейско дружество в Ню Йорк

В Ню Йорк един реномиран производител отишъл в магазина на свой клиент и му признал, че го е лъгал в продължение на години и иска да върне всичко ,което е откраднал. Престъпници се покайвали и престъпността ,като цяло драстично намаляла,

Корабите, които влизали в пристанището на Ню Йорк попадали под властта на Божието присъствие. На един кораб капитанът и 30 души били обърнати към Христос. На друг кораб четирима моряци отишли да се молят в трюма, и когато започнали да пеят и хвалят Бога, останалите моряци дошли да им се подиграват, но когато се затичали надолу, силата на Бог ги приковала и те смирено коленичили пред Него в покаяние.

Клиент от Олбъни /Albany/ пита търговец в Ню Йорк::"Трябва ли да спреш бизнеса си, за да отидеш на молитвено събрание?""Да, трябва, защо не дойдеш с мен?"-бил отговорът. Клиенътът отишъл с него и приел Христос. Когато се върнал в в Олбъни започнал молитвени събрания там.

През март на 1858 религиозен вестник съобщава, че големите градове и градове от Мейн до Калифорния споделят това велико и славно движение. Едва ли има село или град, където тази специална Божествена сила не е изявена.

В Чикаго 2000 мъже се срещнали на обяд за молитва в Metropolitan Hall
В Jayne''s Hall в Филаделфия 4000 са били заедно за молитва. Една възрастен мъж на име Джон Crozer пише в дневника си: "Аз не мисля ,че някога, съм присъствал на по-развълнувано и поучително молитвено събрание , залата бе съвсем пълна и Божественото присъствие бе сякаш осезаемо. Много сърца бяха докоснати, много души се обърнаха към благочестието. "

През декември 1857 година в Utica , Ню Йорк посещаването на седмичните молитвени събрания се увеличи толкова бързо,че след третото събрание, залата и балконът на първа Презвитерианската църква бяха изпълнени с дълбоко загрижени хора. След това молитвените събрания започвали всяка сутрин.

Една нощ, на Ансън улица в Презвитерианската църква в Чарлстон , Южна Каролина , обществото остава до полунощ за молитва. Осем седмици всяка вечер молитвените събрания достигали от 1500 до 2000. Много се обърнали към Господа.

Ню Йорк Обзървър/ New York Observer /публикувал доклад за Уейко , Тексас , за силното движение на Бога. "Ден и нощ на църквата е бил претъпкана по време на молитвеното събрание ... Никога по-рано в Тексас религиозното съзнание не е имало толкова голямо влияние върху обществото .

Силата на молитвата докосва всеки аспект на бизнеса. Никога не е било по-високо нивото на честността. Библията се превръща в стандарт. Всеки бизнес, който вреди на обществото се смята, за греховен. Хората във всеки вид бизнес започват да бъдат по-честни, правдиви и добросъвестни.

В Newark, New Jersey, най-малко 3 000 дошли при Христос. В много от по-малките градове почти не останали недокоснати хора.
В Haverhill, Масачузетс молитвените събрания са претъпкани. Божият Дух дълбоко развълнувал хората в претъпканите дневни молитвени срещи. Понякога половината от събранието тихо плаче. Един пастир преброил ,че в папството му, във всеки дом има поне един човек, който е дълбоко загрижен за връзката си с Бог.

Един човек ходил на молитвено събрание на Фулън стриит в Ню Йорк, надявайки се някой да му помогне. Един ден чул да прочитат молитвена нужда на майка, за спасението на сина й. Тогава открил,че бележката е на майка му. Скоро след това намерил Христос. В
Kalamazoo Мичигън, жена представила нуждата за спасението на съпруга й, тогава един мъж казал:"Молете се за мен, аз съм този човек".Същото станало с още 4 мъже.
Богат младеж Ню Йорк се новородил на молитвено обедно събрание. Завръщайки се у дома, коленичил и изказал една пламенна молба за спасението на съпругата си и на сестра си. Съпругата му и сестра му, плачейки, коленичили до него и също приели Христос.
Един човек се отрекъл от дъщеря си, когато тя станала вярваща. Въпреки това , когато легнал на легло,смъртно болен, я повикал и й поискал прошка. Тя споделила Христос с него. За три дни-баща,майка, двама братя и една сестра влезли в Божието семейство.

През март 1858г. всяка сутрин в 8.30 започва молитва в залите на общината на
Ню Йорк . Шестима души започнали молитвено събрание в законодателния орган. До петия ден две стаи са били заети и интересът растял.

През 1858 г. в Луисвил /Louisville/ , Кентъки 1000 човека участвали в ежедневна молитва . Един писател, възкликнал: "Духът на Бог изглежда е докоснал нашия мрачен град, и е предизвикал необичайна степен на нежност и тържественост във всички общности." Една изумителна работа на благодатта е променила града.

Някои от водещите бизнесмени от Бостън присъствали на молитвени събрания. Необичайно много са хората, които са живели нечестива и идват на молитва. Един писател казал: "" бирниците и грешниците "са събудени и са въведени в молитвените събрания от само себе си. В някои тях има явни признаци на искрено покаяние."

***
В началото на 1858г. молитвената група става толкова голяма,че събранието ,започнало от Фулън стрийт прераства в три едновременни молитвени събрания в различни сгради.
През март на първата страница на вестниците се отчита ,че повече от 6 000 човека ги посещават всеки ден в Ню Йорк, също толкова се събират и в Питсбърг и ежедневни молитвени събрания се провеждат по пет пъти на ден във Вашингтон,за да могат да участват всички желаещи. В другите градове става същото. До май 800 000 човека са новопокръстени. Един вестник съобщава,че Нова Англия е коренно променена от Съживлението и че има няколко града, където не можеш да намериш неновородени възрастни хора.
През 1858г. в един от документите на методистите се отчита следните характеристики на Съживлението:Почти всички са благословени, превръщат се в святи и дръзновени,религията става социална тема, семейните олтари са засилени,свидетелствата на вярващите са в изобилие, разговорите са сериозни.
Edwin_Orr казва,че милиони и милиони хора са били новородени и милиони християни са се върнали отново във вярата, което е довело до морална реформа в обществото.