градът на бога


        


------------------------------------------------
Градът на Бога – Аве Мария, Флорида
В средата на 2007 година ще бъде създаден първия по рода си изкуствен, при това католически град в САЩ, в щата Флорида. Името му ще бъде Аве Мария и е сбъднатата мечта на милиардера Том Монаган. В града ще властват единствено строги католически порядки, като абортът ще бъде официално забранен, жителите няма да могат да гледат порно филми по кабелната телевизия, а в аптеките няма да се продават презервативи и противозачатъчни хапчета, защото според католицизма човек няма право да определя кога да се забременява и кога не. Изграждането на града вече е в ход, след като на 17 февруари 2006 година губернаторът на Флорида и брат на президента Буш – Джеб Буш направи така наречената “първа копка”.

Мечтата ще бъде осъществена благодарение на амбицията на бившия морски пехотинец Том Монаган. Той е сирак, отгледан с брат си от монахини. През 60-те години основава втората по-големина в САЩ верига за пици "Домино" и става милиардер. Началото не е толкова лесно. Том тегли заем от 900$ и с тях закупува малка квартална пицария. Години по-късно успява да направи цяла империя, която продава през 1998 година за около милиард долара. Оттогава насам тези пари Том Монаган харчи парите си за благотворителност и сега е на път да направи нещо в посока на вярата си.
В новия град, който ще се намира на около 150 км северозападно от Маями, се предвижда да се заселят първоначално около 30 000 души. 68-годишният градостроител се готви да вложи в инфраструктурата му $230 млн. Градът се изгражда върху фермерски площи, близо до блатиста местност. Том Монаган вече е закупил 20 000 дка земя. Над 7000 души са заявили интерес да си купят къщи в него. Архитектурният план предвижда изграждането в центъра на параклис с височина 30 м и католически университет, първия в САЩ от близо 40-години. Ректорът на университета Никълъс Хили заяви, че бъдещите студенти също "ще се включат с труда си в изграждането на Божия град", в една държава, "страдаща от катастрофален културен упадък". Според информация от интернет вече има доста записвания за Университета в Божия град.