бразилският отбор по футбол


    Бразилският национален отбор по футбол     

Бразилският национален отбор по футбол

На финала за Купата на конфедерациите в Южна Африка 2009-наричана малкото световно първенство-масово футболистите от националният отбор на Бразилия,си свалиха фланелките и под тях имаха други фланелки с надписи-“Аз обичам Исус “.
За мен това бе най-голямата демонстрация на Християнската вяра, която съм виждал на публични места и мисля, че бе много насърчително за нашите деца.
Може да се каже ,че след края на мача , до самото награждаване и след това по-голямата част от титулярите, както и част от резервите се опитваха по всякакъв начин да изявят вярата си пред света. По време на награждаването, си сложиха отново фланелките, но препасаха една на кръста на капитана, така ,че надписът ясно да се вижда от всички.

Това тяхно поведение е било критикувано от Президентът на ФИФА Йозеф Блатер и Футболната лига на Дания, които поискали да се забрани на играчите, да изразяват своята религиозна принадлежнодст.
„Декларацията на председателя на Футболната лига в Дания, Джим Хансен, който не одобрява „религиозните елементи” в радостта на бразилските футболисти след победата им над отбора на САЩ във финала за Купата на федерациите в Южна Африка 2009, изразена чрез произнасянето на обща благодарствена молитва към Бог. „Изразяването на религиозната страст на бразилци продължи прекалено много”, заявява датчанина Хансен. Според него „във футбола няма място за религия”, поради което призовава ФИФА да избягва „опасността” бъдещ футболен мач да се превърне в религиозно събитие. От своя страна Блатер отправи предупреждение към бразилските футболисти да избягват религиозни прояви на Световното първенство в Южна Африка през 2010г. Константини припомня, че още през 2002 след спечелването на петата световна купа от Бразилия, Блатер е дал „ултиматум към празнично ликуване с религиозен характер в края на мачовете”.
През 2002 година капитанът Кафу бе с фланелка с надпис “Обичам Исус”, а в последно време Кака залага на “Принадлежа на Исус”.
    


Част от интервю с Кака:
https://www.7sport.net/
- Обичате да четете книги. Коя взехте в Германия?
- Библията. Винаги я нося със себе си. Слагам в нея малки листчета с моите цели. Тази година е световното, а следващата - Шампионската лига.

- Вярно ли е, че давате половината от приходите си на църквата?
- Вярвам, че Господ ми помага да печеля толкова пари. Затова му връщам част от тях.


- Работите за известни моделиери. Промени ли се животът ви?
- Все още съм аз, Кака, футболистът. Лице съм на големи рекламни кампании, но нищо повече.

- Извоювахте си авторитет в Милан още в първата година. Вярвахте ли, че ще успеете толкова бързо?
- Не. Но явно съм бил достатъчно зрял. Вярата ми помогна да порасна навреме и да стана по-отговорен. На 18 г., когато приятелите ми излизаха да танцуват, аз водех друг живот.

- Никакво парти? В Бразилия?
- Сънародниците ми мислят предимно за самба и карнавал. Аз обаче не мога да танцувам. Не обичам карнавала за разлика от футбола.

- Изнервят ли ви стереотипите?
- Малко. Бразилия има и други страни освен карнавала. Например бедност и тежка работа.

Ожени се девствен
Зе Роберто, Лусио и Кака са най-религиозните играчи в бразилския национален отбор. Молят се преди всеки мач. На финала за Купата на конфедерациите миналата година Бразилия победи Аржентина с 4:1 и те събраха съотборниците си в кръг, за да благодарят на Господ. Тримата са евангелисти. Изповядващите тази религия са малцинство в Бразилия. За тях християнството се основава на личната връзка с Исус Христос. Много е важно да живеят, без да правят грехове. Усърдно опитват да привличат нови хора към религията си. Самият Кака осъжда секса преди сватбата. Той се ожени през декември 2005 г. за 18-годишната дъщеря на шефа на "Диор" в Бразилия - Каролина. "Не съм правил секс с нея преди първата брачна нощ", твърдеше халфът на Милан.