Мария удуърт-етер


    Мария Удуърт-Етер     


---------------------------------------------------
https://www.gracebg.org/spisanie/blagodat_2008-02.doc.

Мария Удуърт-Етер /1844-1924/
Maria Woodworth-Etter
Из книгата „Божиите генерали”

«Господ ми е дал специална мисия – да донеса дух на единство и любов...» Във всяка страна Бог издига хора, които се впускат за повече от Него и казват: «Ела и ни помогни. Ние искаме духа на любов. Ние искаме чудесата и знаменията.» От Деяния на апостолите до сега в петдесятната история не е имало човек, чрез който Божият Дух да се е проявявал повече, отколкото чрез Мария Удуърт-Етер. Тя е била невероятна жена с видение и духовна сила. Изправяла се е пред жестока опозиция, издигала е малката си ръка и е позволявала на Святия Дух да разпростира огъня Си.

Сестра Етер е живяла в областта на Духа като мощен съд на божественото ръководство и свръхестествените проявления. Тя е била верен приятел на Небето, избирайки да загуби земната си репутация, за да спечели небесна. Мария е родена през 1844 г. в една ферма край Лисабон, щата Охайо. Била новородена на 13-годишна възраст по време на Третото голямо пробуждане. Проповедникът, който я довел до Господ, се молил животът й да бъде „запалено светило”. Но едва ли е предполагал, че това малко момиче, за което току-що се бил молил, щяло да стане бабата на Петдесятното движение, разпространило се по целия свят.

Мария веднага чула Божия призив и посветила живота си на Господ. По късно тя щяла да напише за призванието си: Аз чух гласа на Исус да ме призовава да изляза по пътищата и шубраците и да прибера изгубените овце." Но едно нещо я спирало – била жена, а по онова време на жените не им било разрешено да проповядват. В средата на XIX в. жените дори не можели да гласуват по време на националните избори, така че всички се мръщели на жената-проповедник. А да си неомъжена и в служение не можело да става и дума. Така че, Мария премислила нещата, които Господ й бил казал, и решила, че за да изпълни призванието си, ще трябва да се омъжи за мисионер. И така, тя планирала да продължи обучението си, после да постъпи в официален колеж, за да се подготви. Но трагедия сполетяла сплотеното й семейство.

Баща й бил убит, докато работел на полето в тяхната ферма, и тя незабавно се върнала, за да подпомогне издръжката на семейството. Така надеждите й да получи официално образование били разбити и тя се примирила с това, което мислела за нормален християнски живот.

„АНГЕЛИ ВЛЯЗОХА В СТАЯТА МИ...” – По време на гражданската война Мария срещнала П. X. Удуърт, който се бил завърнал от фронта, ранен в главата. След кратък период на главозамайващо ухажване тя се омъжила за бившия войник. Те опитали да се занимават със земеделие, но всичките им усилия били напразни. Сякаш всичко се проваляло. С течение на времето Мария станала майка на шест деца. Така че, тя се опитала да се примири с нормалния живот на съпруга, а Господ продължавал да я призовава. Но тя, завладяна от ролята си на съпруга и майка, не можела да откликне на призива. Нейният мъж нямал никакво желание за служение, тя имала да отглежда шест деца и самата била болна. Тогава истинска трагедия сполетяла дома им. Те загубили пет от шестте си деца поради болест. Мария успяла да се вземе в ръце след този ужасен период, но съпругът й никога не могъл напълно да се възстанови след преживяното. Тя се опитала да му помогне, докато отглеждала единствената им оцеляла дъщеря. През всичкото това време тя нито веднъж не се огорчила срещу Бог, нито закоравила сърцето си в резултат на загубата. Но Мария имала нужда от отговор за незатихващата болка в нейното сърце, породена от трагедията, сполетяла семейството. Отказвайки да се предаде, тя започнала да изследва Словото на Бог. Така открила, че жени били използвани от Бог из цялата Библия.

Тя прочела пророчеството на Йоил, че Божият Дух щял да се излее върху мъжете и жените. Но Мария погледнала към небето и казала: „Господи, не мога да проповядвам. Не знам какво да говоря и нямам никакво образование." Все пак тя продължила да чете и да открива истини в Божието Слово, докато се борела с призива си. По-късно щяла да напише: „Колкото повече изследвах, толкова повече неща намирах, които ме осъждаха." Тогава получила голямо видение. Ангели влезли в стаята й. Отвели я на запад, над прерии, езера, гори и реки, където видяла дълго и широко поле със златисто жито, полюшвано от вятъра. При вида на тази гледка тя започнала да проповядва и видяла как житните класове започнали да падат на снопи. Тогава Исус й казал, че „точно, както падали житата, така и хората щели да бъдат поваляни", докато проповядва. Накрая Мария осъзнала, че никога нямало да бъде щастлива, докато не се покори на призива. В отговор на това велико видение от Бог, тя смирено отговорила „да" на Неговото призвание върху живота й и Го помолила да я помаже с великата Си сила...

Така че се научете смело да се покорявате на Бог. Смелостта донася Божията сила и ще смълчи във вашето присъствие обвинителите ви. Също така е добре да намерите някои здрави жени със стабилни служения, от които да се учите, и позволете на тези думи на сестра Етер да ви окуражат: „Скъпа моя сестро в Господ, докато слушаш тези думи, позволи на Духа на Христос да дойде върху теб и да ти даде желание да извършиш работата, дадена ти от Господ. Крайно време е жените да позволят на своята светлина да свети. Да извадят талантите си, които гният скрити, да ги използват за славата на Бог и да извършат с мощта си всичко, с което биха се захванали, като разчитат на силата на Бог, който е казал: „Никога няма да те оставя!" Нека не се оправдаваме със слабостта си. Бог ще използва слабите неща на света, за да засрами мъдрите. Ние сме синове и дъщери на Всевишния Бог. Не трябва ли да почетем нашето висше призвание и да направим всичко, на което сме способни, за да спасим онези, които са в долината на сянката на смъртта? Не изпрати ли Той Мойсей, Аарон, Мириам да бъдат ваши водачи? Варак не посмя да срещне врага, без Девора да бъде до него. Господ избра мъже, жени и деца според своето желание - Анна, Олда, Ана, Фива, Наркис, Трифена, Персида, Юлия, Мариите и сестрите, които се трудеха с Павел. Нима не подобава на жените днес да се трудят на Христовата нива и лозе, както някога?"

Потърси Божия Дух сам за себе си. Ако си призован, ще отговаряш за това. Покори се на Бог, без да задаваш въпроси. Той ще уреди останалото.

ТЕ ПЛАЧЕХА ИЗ ЦЯЛАТА КЪЩА – Мария започнала своето служение най-напред между хората, сред които живеела. Тя нямала и най-малка представа какво щяла да им каже. Бог й бил казал, че само трябва да отиде и че Той щял да и даде думите. И Бог изпълнил обещанието Си. Щом Мария за първи път се изправила да говори пред хора (повечето били нейни роднини), тя отворила устата си и присъстващите започнали да плачат и да падат на пода, някои станали и избягали навън, задавени в сълзи. След това Мария станала много търсена на това място. Няколко църкви я помолили да дойде и да съживи хората в техните събрания. Не след дълго разширила своето служение на запад, водела девет съживления, проповядвала двеста проповеди и основала две църкви, където над сто човека посещавали всеки път неделното училище. Бог почел Мария и й дал бързо да навакса изгубените години. Веднъж имала събрания в град на име Девълс Ден (Дяволска бърлога). Дотогава никой служител не бил имал успех там и хората дошли, за да се подиграят и на нея. Те очаквали да видят как тази жена евангелизатор скоро ще избяга смазана и победена. Но жестоко се лъжели! Сестра Етер била жена, но не била за подценяване. Тя знаела ключа към успешното духовно воюване и усърдната молитва, отключваща небесата. Три дена Мария проповядвала и пеела. Никой не бил докоснат. Накрая, на четвъртия ден, тя упражнила своя духовен авторитет чрез ходатайство и разкъсала демоничните началства над Дяволската бърлога. Тя се молила Бог да се прояви с могъщата Си сила и да разчупи строгата формалност на хората.

Същата вечер хора сред присъстващите плакали и се покайвали пред Бог. Това било най-голямото проявление на Божието присъствие, което градът някога бил виждал...

„ТЯ ГИ ПОВАЛЯ КАТО КРУШИ" – Когато Етер навършила четиридесет, тя вече била национална знаменитост. Различни деноминации признавали способността й да раздвижва мъртвите църкви, да довежда неспасените и да води хората към по-дълбок духовен живот с Бог. Лекари, юристи, пияници, прелюбодейци, хора с всякакви позиции в обществото, били спасявани и изпълвани със Святия Дух по славен начин на нейните събрания. По повод едно от нейните събрания през 1885г. от полицията заявили, че никога не са наблюдавали такава промяна в техния град. Било толкова спокойно, че нямали никаква работа! Един репортер написал следното за сестра Етер: „Тя го прави, както капанът захапва крака на жертвата. Чрез някаква свръхестествена сила тя ги поваля като круши, когато най-малко го очакват и докато са на земята, тя като че с хидравлично налягане напомпва в тях цели кофи от Божията благодат." С времето Бог започнал да води Мария, да се моли за болните. Тя отначало се колебаела, като мислела, че това би било в ущърб на нейното евангелизаторско призвание. Но Бог продължил да й показва ясно волята Си и тя се съгласила. Започнала да изучава Словото и да проповядва Неговата божествена воля в областта на изцелението. Не след дълго открила, че евангелизирането и изцелението вървели ръка за ръка, тъй като хиляди били спечелвани за Христос след като виждали как други били изцелявани. Мария проповядвала, че мощните проявления на Святия Дух не са „нищо ново; просто нещо, което Църквата е загубила". Така тя отказала да се съобразява с любимите доктрини на онова време, като желаела единствено Святият Дух да продължава да работи. Веднъж по време на едно събрание група хора изтичали на платформата и извикали: „Какво да правим?” Мария довършва историята така: „Те бяха повалени от вятъра на могъщата сила на Святия Дух. Той слезе върху Божиите деца, докато лицата им засияха, както това на Стефан, когато враговете му казаха, че изглежда като ангел. Много приеха дарби; някои за служение, някои като евангелизатори, някои (дарби) на изцеление, а стотици грешници приеха дара на Вечен живот." На друго събрание над 25 хиляди души се стекли, за да чуят сестра Етер. Спомнете си, че по онова време не са имали озвучителни системи! Мария е записала, че преди още да свърши проповедта, силата на Бог слязла върху множеството и завладяла около петстотин от тях, които били повалени на земята.

ДИВИЯТ ДИВ ЗАПАД – Разбира се, животът на Етер бил белязан с голямо преследване. Проблемите дебнели зад всеки ъгъл, без да споменаваме напрежението от това да водиш огромни маси от хора, които преживяват за първи път проявленията на Духа. На всичко отгоре тази жена-служител е трябвало да бъде и съпруга на неверен мъж. Изневярата на П. X. Удуърт излязла наяве, докато тя служела на предизвикалите много спорове събрания в Оукланд, Калифорния. Сестра Етер се преместила в отделна квартира и решила да го напусне. Накрая, след 26 бурни години на съвместен живот през януари 1891г. те се развели. След по-малко от година и половина П. X. Удуърт се оженил повторно и започнал публично да клевети служението и личността на Мария. Не след дълго, на 21 юни 1892 г. той починал от коремен тиф. Въпреки бурните си взаимоотношения с този човек, Мария отделила време от програмата на служението си, за да бъде на погребението му. Разказват, че тя не само присъствала, но и взела участие в церемонията.

Най-големите изпитания за Етер дошли, докато била на западния бряг. Тя вярвала, че най-западните щати могат да бъдат спечелени по същия начин за Бог, както и тези преди тях. Така през 1889г. пристигнала в Оукланд и закупила палатка с 8000 седящи места. Скоро палатката била препълнена с любопитни хора, дошли да видят трансовете, да чуят виденията и да наблюдават другите проявления на Святия Дух. Но на западния бряг срещу Мария се надигнало и голямо гонение. Хулигани или банди, както ги наричаме днес, започнали да смущават събранията й. На няколко пъти тези хора поставяли експлозиви в печките и само по чудо никой никога не пострадал. Веднъж силен вятър разкъсал платното на палатката по време на едно събрание. Получавала смъртни заплахи всяка седмица, вестниците я клеветели безмилостно, служителите се разделили срещу нея. Подли хора водели малоумни на събранията й, като знаели, че те щели да предизвикат много емоционални сцени. Това се случвало толкова често, че много наивни хора мислели, че именно събранията на Мария са довели тези хора до лудост! И понеже мнозина не разбирали онова, което вярвала, гражданите ежедневно се обръщали към властите с молби да закрият събранията й. Мария обаче твърдо отказвала да напусне Оукланд, преди да почувства, че Бог е свършил. Когато бандите започнали да вземат връх в събранията й, Районното полицейско управление на Оукланд упълномощило охранители да пазят службите. Но тогава нещата излезли извън контрол, понеже на охранителите им липсвали както опит, така и здравомислие. Тогава дошло и смелото пророчество чрез Мария, че опустошение Ще връхлети западния бряг и ще го разруши. След като казала това, вестниците започнали да я тормозят и я представяли като безспорен престъпник. Те изопачили и изкривили пророчеството до такава степен, че не било ясно какво точно е казала. След това, както може да се очаква, много други мъже и жени, действащи в имитации на дарбите на Святия Дух, се понесли на вълната на това пророчество. Тези заблудени от врага хора пророкували още повече съд и опустошение за западния бряг, причинявайки с това голямо объркване. Някои от известните проповедници били едновременно и за, и против сестра Етер. Един от тях бил Джон Александър Дауи. Докато бил на западния бряг, той се присъединил към нейните критици и публично заклеймявал нейното „транс-благовестие”, като го наричал голяма заблуда. Никой друг освен Етер нямал служение от калибъра на неговото в областта на изцелението и популярността, така че той често я споменавал, когато говорел за злоупотребите.

Само веднъж сестра Етер се защитила публично относно нападките на Дауи. Тя го направила със следните думи: „След като заяви в нашето събрание пред хиляди, че никога не е виждал толкова от Божията сила и така чудесно проявена, и след като посъветва всичките си хора да се държат за мен, той обиколил западния бряг, говорейки против мен и събранията, докато разрушил всичките си мисии. Единственият му довод бил, че някои хора били поваляни в събранията ни от силата на Бог." „Той говорил срещу мен два или три пъти в Сан Франциско и казал, че съм в комбина със Сатана. Много отишли да го чуят... но начинът, по който говорел, накарал мнозина да напуснат с отвращение, преди още да е свършил. И преди съм казвала, че съм негов приятел, и съм се отнасяла с него като с брат, а той не се бори срещу мен, но срещу Господ и Неговото Слово. Винаги съм казвала на хората, че смятам да го оставя в ръцете на Бог и че ще продължавам